Slechte wifi studentenhuis
Slechte wifi-verbinding in je studentenhuis? Zo verbeter je het signaal!
Een internetverbinding krijgt nogal wat te verduren. E-mailen, chatten en surfen, maar ook berichten, foto’s en filmpjes versturen op social media. En natuurlijk films & series streamen via Netflix of online televisie kijken. En dat met zijn allen tegelijk. Logisch dat de verbinding zo nu en dan traag is. Dat is vervelend. Gelukkig zijn er een aantal tips waarmee je de wifi-verbinding sneller kunt maken.
Internet vergelijken
Een snelle verbinding begint bij internet vergelijken. Dit doe je snel en makkelijk online op een van de vele vergelijkingswebsites. Zo kun je zien welke snelheden elke provider biedt en hoeveel je kwijt bent voor een internetpakket. Vaak is het voordeliger om een alles-in-1-pakket te kiezen, met televisie en vaste telefoon inbegrepen.
Verplaats de router
De ideale locatie voor een draadloze router is op een centrale plek in huis. Denk aan de gedeelde woonkamer. Een plek als de meterkast of ergens onder een bureau is niet handig. Het draadloze signaal kan via deze plekken niet goed verspreid worden. Bij kabelinternet heb je mogelijk een modem zonder ingebouwde router van de internetprovider, waar je vervolgens een eigen router aan hebt gekoppeld. In dat geval kun je kiezen voor een wat langere internetkabel zodat de router kan worden verplaatst.
Kies voor WPA2 beveiliging
Check welke beveiliging de router heeft. Met een WPA of WEP met TKIP-beveiliging verlies je namelijk veel internetsnelheid. Kies daarom voor WPA2 met AES beveiliging.
Pas de wifi-standaard aan
Er bestaan verschillende wifi-standaarden. De bekendste zijn:
- 802.11b: ooit de eerste wifi-standaard.
- 802.11g: de opvolger van 802.11b en nog steeds de standaard die het meest wordt gebruikt.
- 802.11n en 802.11ac: dit zijn de nieuwste wifi-standaarden die je alleen op nieuwe routers kunt instellen.
Deze standaarden werken afzonderlijk prima. Maar op een router staat de standaard vaak op ‘mixed’. Dat werkt juist verstorend en kan de verbinding trager maken. Beter is om de router in te stellen op één standaard. De meest gangbare standaard is dan 802.11g. De nieuwere wifi-standaarden 802.11n en 802.11ac kun je meestal alleen op nieuwere router modellen instellen. En verouderde laptops en computers hebben een ingebouwde wifi-adapter die nog niet is ingesteld op de nieuwste wif-standaard. Je kunt deze wel upgraden met een draadloze wifi-adapter in de vorm van een USB-stick.
Verander het wifi-kanaal
Wifi-kanalen kun je op de router instellen op 1 tot en met 13. Vaak staat een router standaard ingesteld op kanaal 6. Dat geldt vermoedelijk ook voor de andere routers in de straat. Logisch dat het wifi-kanaal dan druk bezet is en het signaal daardoor mogelijk wordt verstoord. Beter dus om dan de router op een ander kanaal in te stellen. Online zijn gratis programma’s te downloaden waarmee je kunt checken welke wifi-kanalen druk zijn en welke niet.
Zorg dat je router up-to-date is
Zorg dat de router is voorzien van de meest recente firmware. En heb je een sterk verouderde router, overweeg dan om samen met je huisgenoten een nieuwe te kopen. Houd er wel rekening mee dat de wifi-adapter in je computer mogelijk ook verouderd is. Alleen een nieuwe router is dus niet altijd voldoende voor sneller internet. Om dit te ondervangen kun je een wifi-USB-adapter kopen die is ingesteld op de nieuwste standaard.
Wifi-versterkers
Wifi-versterkers pikken het signaal van de draadloze router op en versterken die. Met een paar wifi-versterkers kun je dus door heel het studentenhuis een betere verbinding creëren. Vaak zijn wifi-versterkers makkelijk te installeren en ook niet duur. Nadeel is dat hoewel de wifi-versterkers het signaal opvangen en weer uitzenden, ze er ook voor zorgen dat de internetsnelheid wordt gehalveerd.