Terugbetalen studentenlening: regels en voorwaarden
Veel studenten lenen geld om hun studietijd te bekostigen. Wie geld geleend heeft, wacht helaas ook een periode van terugbetalen. Heb jij je studie afgerond of ben je gestopt met je studie? Dan is het helaas tijd om deze schuld terug te betalen. Hoe werkt dat precies en waar moet je rekening mee houden?
Aanloopfase en afloopfase
Als je klaar bent met je opleiding, dan hoef je niet meteen te beginnen met aflossen. Dit noemen we de aanloopfase. Deze fase duurt twee jaar. In deze periode is er nog geen aflosverplichting. Uiteraard mag je wel al beginnen met aflossen, dit is geheel je eigen keuze. Na twee jaar start de aflosfase en ben je verplicht om iedere maand een bedrag aan DUO te betalen.
Binnen welke termijn moet ik mijn studieschuld afbetalen?
Niet iedereen lost af volgens dezelfde regels. Binnen welke termijn je de studieschuld moet terugbetalen, hangt af van het jaar waarin je voor het eerst studiefinanciering hebt ontvangen. Mbo-studenten en studenten die vóór het studiejaar 2015-2016 zijn begonnen met hun studie, moeten binnen 15 jaar hun studieschuld hebben afgelost. Hbo-en wo-studenten die in óf na september 2015 aan een bachelor of master zijn begonnen mogen hun studieschuld in maximaal 35 jaar aflossen. Ook de studieschuld die je tijdens je mbo-opleiding hebt opgebouwd, mag je dan in (maximaal) 35 jaar aflossen. Soms mag je kiezen onder welke regels je wilt terugbetalen. Als je hiervoor in aanmerking komt, dan ontvang je een brief van DUO.
Hoeveel moet ik per maand betalen?
Hoeveel jij per maand moet betalen wordt berekend op basis van de hoogte van de totale studieschuld en de rente. Soms kijkt DUO ook naar het inkomen. Je mag uiteraard ook meer aflossen en het maandbedrag verhogen. Ook is het mogelijk om tussentijds extra af te lossen.
Maandbedrag verlagen
DUO kijkt standaard naar het inkomen van twee jaar geleden. Dit vraagt DUO op bij de Belastingdienst. Ook het inkomen van een eventuele partner telt mee bij de berekening. Is jouw inkomen drastisch gedaald? Dan kun je een verlaging van het maandbedrag aanvragen. Als de verlaging wordt goedgekeurd, dan betaal je een jaar een lager maandbedrag. Na dit jaar vraagt DUO jouw inkomen opnieuw op bij de Belastingdienst. Houd er rekening mee dat een verlaging niet betekent dat het bedrag wordt kwijtgescholden. Je moet dit betalen op een moment dat je het wel kunt terugbetalen.
Aflosvrije periode aanvragen
Het is ook mogelijk om het terugbetalen van je studieschuld voor een periode van maximaal vijf jaar stop te zetten. We noemen dit jokerjaren. De reden hiervoor maakt niet uit. De rente over je schuld blijft natuurlijk wel doorlopen. Daarnaast wordt de maximale terugbetalingstermijn verlengd met het aantal aflosvrije maanden dat je hebt ingezet.
Geen recht op studiefinanciering meer, maar wel lenen
Heb jij geen recht meer op een studiefinanciering, maar heb je wel wat extra geld nodig om bijvoorbeeld een vervolgstudie te betalen? Dan is misschien een persoonlijke lening een optie voor jou. Je krijgt dan het geleende bedrag in een keer op jouw rekening gestort. Je betaalt dit bedrag in termijnen terug, tegen een vaste rente. ‘Hoeveel kan ik lenen?’, vraag je je hoogstwaarschijnlijk af. Dat hangt helemaal af van jouw persoonlijke situatie. Vul de vergelijker in en je ziet direct welk bedrag je bij welke aanbieders kunt lenen.