Sint Olof, hoe het begon
De geschiedenis van het Tilburgs Studenten Corps Sint Olof start met de oprichting van de R.K. Handelsschool te Tilburg, de voorganger van de huidige Universiteit.
De Handelshogeschool werd op zaterdag 8 oktober 1927 geopend en twee dagen later op maandag 10 oktober werden de eerste colleges gegeven door vijf hoogleraren en acht lectoren. Het aantal studenten bedroeg toen 15. Op dezelfde maandagavond werd al een studentenvergadering belegd bij café l’Industrie op de Heuvel. Eind oktober werd het een echte studentenvereniging met als vaste locatie Sociëteit van de Liedertafel Souvernir des Montagnards in de Willem II straat. Op advies van de rector-magnificus prof. Thomas Goossens (1882-1970). werd voor de patroonheilige Sint Olof gekozen.
In oktober 1931 was T.S.C. niet langer welkom bij De Liedertafel en de bijeenkomsten werden verplaatst naar l’Industrie. Vanaf 1933 begin de publicatie van het Tilburgs Studenten Weekblad Viking.
De oprichting van de stichting Eigen Huis in mei 1935 was nodig om het pand aan de Heuvel 62 te kunnen huren. Ook meisjes deden hun intrede bij T.S.C. dat in 1940 leidde tot A.T.O.O.M., de afkorting voor Allen Tesamen Onder Olofs Mantel. Voor spoorstudenten kwam er een aparte club Roulez le train.
Oorlogsjaren en verder
De oorlogsjaren vergden relatief veel slachtoffers van T.S.C. Een digitale gedenkwand op de campus herinnert aan die tijd. Het werd studenten onmogelijk gemaakt colleges te volgen. De loyaliteitsverklaring van de Duitsers werd nauwelijks ondertekend met als gevolg dat de Tilburgse Hogeschool werd gesloten.
Na de oorlog in 1946 telde T.S.C. 350 leden. Disputen werden nieuw leven ingeblazen. Het heilig jaar in 1950 werd gevierd met een bedevaart naar Rome. Sport werd in de jaren vijftig steeds belangrijker.
T.S.C. veranderde, aan het kaalscheren voor jongens tijdens de groentijd werd begin 1960 aangeschaft en ook meisjes gingen aan ontgroeningen deelnemen. De nieuwe schouwburg aan de Schouwburgring gaf een impuls aan het culturele leven.
De Tongerlose Hoef wordt in december 1966 aangekocht, die in 1969 werd betrokken.
De veranderingen hadden ook een keerzijde, het aantal leden daalde. Vanaf eind jaren tachtig keerde het tij. De Sociëteit op deze plaats werd ingeruild voor de Spoorlaan 300-332.
Archief
Een deel van het archief is overgedragen aan het Regionaal Archief Tilburg. Het is bijzonder dat studenten naast hun drukke studentenleven erin geslaagd zijn dit stukje geschiedenis van het studentenleven veilig te stellen. Vooral het verenigingsblad De Viking geeft een goed beeld.