Energieverbruik omhoog tijdens coronacrisis; zo houd je de kosten laag
Tijdens de coronacrisis moet iedereen zoveel mogelijk binnenblijven. Ook jij als student. Dat betekent thuis studeren en online colleges volgen, maar ook vaker zelf koken, niet meer douchen in de sportschool en vrije uurtjes gebruiken om te Netflixen en Facetimen of Skypen met familie in plaats van een gezellig feestje.
Mobiele apparaten en laptops worden meer gebruikt en gaan sneller leeg. Gratis opladen op de campus kan even niet, dus verbruik je thuis meer stroom. Meer thuis koken en douchen betekent een hoger gasverbruik. Thuis studeren en sociale onthouding hebben dus effect op jouw energierekening als je de rekening zelf betaalt. En als student heb je geen onbeperkt budget, dus een hogere rekening kan best een probleem zijn. Gelukkig zijn er makkelijke tips om energie te besparen.
Zet de verwarming niet te hoog
In april kan het nog best fris zijn en dan is het wel zo comfortabel wanneer de verwarming aan staat. Zorg dan wel dat deze niet wordt geblokkeerd door een bank of bed, dan verspreidt de warmte zich beter en hoeft de radiator niet voluit. Zet de verwarming ook niet te snel te hoog, want een snelle stijging kost meer energie. Beter is het om de radiator graad voor graad op te warmen.
Koffiezetapparaat en/of waterkoker ontkalken en kleine pan gebruiken
Tijdens het studeren neem je wellicht vaker een pauze om thee of koffie te maken. Dat vreet meer stroom maar hoeft de energierekening niet omhoog te jagen, vooral niet wanneer het koffiezetapparaat en de waterkoker zijn ontkalkt. Zo warmt het water sneller op en staan de apparaten minder lang aan. Kook je alleen voor jezelf? Gebruik het juiste formaat pan. Hoe groter de pan namelijk is, hoe meer energie er nodig is om deze te verwarmen.
Het juiste moment om mobiele apparaten op te laden
Ook door het juiste moment te kiezen om mobiele telefoons, laptops en tablets op te laden, bespaar je op de energierekening. Maar wanneer dan? Het voordeel van overdag opladen is dat je het apparaat of de oplader direct van de stroom kunt halen wanneer deze is opgeladen. Zo voorkom je sluipverbruik. ‘s Nachts opladen betekent vaak dat je de telefoon of laptop pas ‘s morgens van de stroom haalt en dus meer sluipverbruik hebt. Heb je echter een dubbele meter en betaal je ‘s avonds, ‘s nachts en in het weekend een daltarief? Dan kan ‘s avonds opladen wel een besparing opleveren, mits je de stekker er nog wel even uit trekt voor je gaat slapen.
Computer in slaapstand en geen apparaten in stand-by
Zet de laptop tijdens een pauze in de slaapstand of helemaal uit. Hiermee bespaar je een hoop stroom. Dat geldt ook voor apparaten die niet in de stand-bymodus blijven staan. Soms moet je hiervoor de stekker uit het stopcontact trekken maar daarmee vermijd je sluipverbruik. Een contactdoos met aan/uit-schakelaar kan hierbij helpen.
Overstappen op lager energietarief
Na al deze tips kan het nog steeds zijn dat je als student te veel betaalt voor je energie. In dat geval loont het om met een energievergelijker online te checken hoeveel je bespaart wanneer je zou overstappen van energie. Zeker nu de gasprijzen door de coronacrisis lager zijn, kan het flink schelen om een meerjarig contract af te sluiten met een vast (laag) tarief. Zo profiteer je de komende jaren ook nog van een lage energierekening!