Zó bespaar je als student op de vaste lasten
Als student heb je meestal niet veel te besteden. Het is daarom erg belangrijk om inzicht te krijgen in je inkomsten en uitgaven en de bespaarmogelijkheden. Wij leggen je uit hoe je een begroting kunt maken en geven je bespaartips om als student gemakkelijk te besparen op de vaste lasten.
Begroting maken
Allereerst moet je natuurlijk weten hoeveel geld je binnenkrijgt en waar je geld naartoe gaat. Maak een lijstje van al je maandelijkse vaste inkomsten en uitgaven. Weet je niet waar je moet beginnen? Gebruik dan het invulschema van het Nibud voor je studentenbegroting. Ingevuld? Nu je inzicht hebt in je inkomsten en uitgaven, kun je kijken waar je gemakkelijk op kunt besparen.
Huurprijs kamer
Op kamers wonen kan erg duur zijn, zéker in grote studentensteden. Maar wist jij dat er ook een limiet zit aan de huurprijs die een verhuurder mag vragen? Deze maximale huurprijs is gebaseerd op onder andere de grootte van jouw studentenkamer, het aantal huisgenoten en de kenmerken van de woning. Je kunt op de website van de Landelijke Studentenvakbond controleren of jouw huurprijs te hoog is of niet. Betaal je te veel? Dan kun je geld terugkrijgen van de huurcommissie.
Boodschappen
Je kunt besparen op de boodschappen door één keer in de week boodschappen te doen, zo voorkom je impulsaankopen. Ook kun je dan al vooraf bedenken wat je de hele week gaat eten, en kun je hierop inspelen door ingrediënten te kopen die je voor meerdere gerechten kunt gebruiken. Hoef je ook niks weg te gooien omdat het over de datum is. Verder scheelt het natuurlijk als je naar een goedkope supermarkt gaat en als je op de aanbiedingen let.
Verzekeringen, telecom en energie
Je kunt ook een hoop besparen door je verzekeringen, telecomabonnement en energie te vergelijken. Grote kans dat je hier in totaal een paar honderd euro per jaar mee bespaart – en dat geld kun je natuurlijk goed gebruiken. Bekijk ook de dekking van je verzekeringen en abonnementen. Zo is het zonde als je een aanvullende zorgverzekering hebt, terwijl je deze niet gebruikt. Of als je een heel uitgebreid zenderpakket hebt terwijl je eigenlijk alleen maar Netflix kijkt.
Studieboeken
Studieboeken kunnen erg duur zijn. Sommige boeken kun je misschien ook lenen bij de bibliotheek, zodat je ze niet zelf hoeft aan te schaffen. Ook scheelt het vaak enorm als je studieboeken tweedehands koopt in plaats van nieuw. Er zijn verschillende webshops waar je tweedehands studieboeken kunt kopen. Daarnaast kun je aan oud-studenten vragen of je studieboeken kunt overnemen. En ben je klaar met je studieboeken? Verkoop ze dan door, hiermee verdien je zelf ook nog een goed zakcentje.
Kosten vervoer
De meeste studenten hebben natuurlijk een studentenreisproduct, waarmee ze in het weekend of doordeweeks gratis kunnen reizen met het openbaar vervoer. Toch kan het zijn dat je daarnaast ook nog reiskosten maakt. Bijvoorbeeld als je ouders aan de andere kant van het land wonen. Probeer zo veel mogelijk in de gratis periode te reizen om geld te besparen.
Kleding, schoenen en persoonlijke verzorging
Ga winkelen als er sale is of zoek online naar goedkope aanbiedingen. En je kunt natuurlijk ook altijd je ouders even lief aankijken. Of ga naar de rommelmarkt of naar een tweedehands winkel, daar vind je soms ook wel wat pareltjes. Naast dat het goedkoop is, heb je ook nog eens iets wat waarschijnlijk bijna niemand anders draagt. Voor persoonlijke verzorging is de Action een aanrader; daar kopen ze vaak verzorgingsproducten van bekende merken in grote hoeveelheden op, waardoor jij ze voor een klein bedrag kunt meenemen.
Grote uitgaven
Werkt je laptop niet meer goed, is je telefoon gevallen of is je fiets gejat en moet je deze dus opnieuw aanschaffen? Dan kan dit voor wat extra (onvoorziene) uitgaven zorgen. Deze grote uitgaven kun je je als student vaak niet zomaar veroorloven. Daarom is het verstandig om hier elke maand wat geld voor opzij te leggen. En naast het sparen voor onvoorziene uitgaven is het natuurlijk ook handig om te sparen voor vakantie of voor een buffer voor tijdens je stage. Doe het geld in een spaarpot die je alleen openbreekt als het nodig is, of zet het op een spaarrekening – met voorkeur eentje waar je niet gemakkelijk bij komt, zodat je niet in de verleiding komt dit geld aan andere dingen uit te geven.
Vrijetijdsuitgaven
Je moet natuurlijk ook een beetje genieten van je studentenleven. Daarom gaat er bij de meeste studenten ook veel geld naar vrijetijdsuitgaven. Gelukkig kun je hierop besparen zónder leuke dingen te moeten laten. Maak bijvoorbeeld gebruik van studentenkortingen. En drink een biertje op de studentenvereniging in plaats van in de kroeg. Net zo gezellig – of misschien zelfs nog wel gezelliger!