Kou buiten de deur houden in het studentenhuis
Studeren is geen goedkope bedoening. Autorijden kost je bakken met geld, je internetrekening kan je nog net betalen en dan zijn er ook nog die stookkosten in de winter die de energierekening een stuk hoger maken… Maar wist je dat er goedkope manieren zijn om in jouw studentenwoning meer warmte vast te houden? Op deze manier bespaar je op energie en houd je meer geld over voor de broodnodige koffie die je wel kan gebruiken in je drukke leven. En zijn de kosten voor energie inbegrepen? Overleg dan eens met de verhuurder of de huur omlaag kan als jullie flink besparen.
Ramen en deuren
Je hoeft niet al je muren en ramen te isoleren om wat meer warmte vast te houden. Je kunt al veel stookkosten besparen door tochtstrippen te plaatsen onder de deuren. Met tocht gaat veel warmte onnodig verloren, dus dit zal al veel energie besparen. Gebruik tochtbanen om de scharnierkanten van je ramen en deuren te isoleren. Zorg er bovendien zo veel mogelijk voor dat tussendeuren gesloten blijven om de kamer die je verwarmt ook warm te houden. Ben je nauwelijks in bepaalde ruimtes? Verwarm deze dan ook niet, of tot een lage temperatuur. Heb je een brievenbus in je deur? Schaf dan een tochtborstel of -klep aan om te voorkomen dat de warmte naar buiten glipt.
De radiator
Maak zo goed mogelijk gebruik van je radiator. Dit doe dit niet door deze zo hoog mogelijk te zetten, maar door geen meubels, zoals banken voor je kachel te plaatsen. Deze blokkeren namelijk de warmte. Om te voorkomen dat de warmte achter de radiator in de muur verdwijnt kun je radiatorfolie achter de kachel plaatsen. Hierdoor profiteer je ook meer van de warmte, omdat deze niet in de muur verloren gaat. Misschien heb je lange gordijnen die voor de radiatoren hangen, hierdoor komt warmte niet naar binnen. Het beste is om kortere gordijnen te hebben, of lamellen. Houd deze bovendien zoveel mogelijk dicht (als het donker is) om nog meer warmte in huis vast te houden.
Zorg voor een goede ventilatie
Indien je niet goed ventileert, zal de lucht in je studentenwoning al snel vochtig worden. Dit maakt het verwarmen van je optrekje erg lastig. Een goede ventilatie is dus erg belangrijk om de lucht zo droog mogelijk te houden. Hoewel je in de winter waarschijnlijk het liefst de ramen dichthoudt, kan het goed zijn de ramen elke dag in ieder geval een kwartier open te zetten. Of zorg voor standaard goede ventilatiesystemen. Al is dat een duurdere ingreep.
De cv-ketel
De cv-ketel moet sowieso regelmatig nagekeken worden. Hoor je water stromen of begint de radiator te tikken? Dan is het ook tijd voor een beurt. Dit duidt er namelijk op dat er lucht in de cv-leidingen zit en als gevolg hiervan kan heet water maar moeilijk door de buizen stromen. Hierdoor moet je meer stoken om je woning op temperatuur te krijgen. Verstandig is dus om niet af te wachten maar er meteen een monteur bij te halen.
Hoe houd ik mezelf warm?
Je hebt nu aardig wat tips waarmee je de warmte in je woning goed vast kunt houden. Er zijn daarnaast ook nog heel veel manieren om jezelf wat warmer te houden. Draag bijvoorbeeld wat dikkere kleding en leg een deken over je heen wanneer je op de bank ligt. Drink regelmatig wat warms (maar niet teveel koffie natuurlijk) en draag warme sokken. Op die manier hoeft het in huis niet altijd 21 graden te zijn. Zo is de overgang naar buiten ook wat beter te doen.