Onze partner Topscriptie heeft speciaal voor Olof leden alvast wat handige scriptietips geschreven. Het schrijven van een scriptie is voor veel studenten een uitdaging. Zorg dat je goed voorbereid hiermee start!
De start van je scriptie & literatuur
In de beginfase van je scriptie kies je een onderwerp en schrijf je een scriptievoorstel. Maar wat is nu eigenlijk een scriptie? In een scriptie ga je zelfstandig een onderzoek opzetten en uitvoeren. Hierbij is het vooral belangrijk dat je laat zien dat je de juiste keuzes hierin maakt (verantwoord dus alle keuzes nauwkeurig in je scriptie!) en dat je in staat bent om dit op een academische manier te rapporteren (haal dus weer even die academische schrijfvaardigheden op!). Ben je op zoek naar inspiratie? Lees dan zeker eens een paar voorbeeldscripties (er zijn o.a. scriptiedatabanken waarin je afgeronde scripties kunt lezen). Tevens vind je via Google ook handige voorbeeldzinnen voor het schrijven van bijvoorbeeld je discussie.
- Gemotiveerd aan de slag blijven en gestructureerd werken
De meeste studenten starten heel gemotiveerd maar deze motivatie ebt helaas vaak snel weg (omdat dingen tegen kunnen zitten, of er is juist teveel of weinig informatie te vinden etc.). Zorg er altijd voor dat je een planning maakt en kies een onderwerp dat je echt leuk vindt! Een onderwerp kun je vinden door bijvoorbeeld een onderwerp te kiezen waar je tijdens een eerdere opdracht al eens iets over hebt geschreven. Je kunt ook inspiratie opdoen uit de actualiteit of bijvoorbeeld de discussie van een wetenschappelijk artikel.
- Maak het visueel (een mindmap bijvoorbeeld)
Heb je eenmaal een onderwerp gekozen, dan zul je merken dat het belangrijk is om veel te lezen en vervolgens goed af te bakenen. Een handig hulpmiddel hiervoor is een mindmap, zodat je vanaf de start al gestructureerd te werk gaat. Maak met de mindmap een soort inhoudsopgave, zodat je een duidelijke opbouw en structuur voor jezelf hanteert.
- Zorg voor de juiste afbakening
Een valkuil bij de veel scriptiestudenten is dat ze een te breed onderzoek en onderzoeksvraag kiezen. Probeer dit meer af te bakenen. Een tip hierbij is om je centrale vraag specifieker te maken door begrippen op te nemen in je centrale vraag. Indien je bijvoorbeeld een onderzoek wil doen naar trauma’s is dit erg breed, maar het onderzoeken van herinneringen van trauma’s bij kinderen met ADHD is concreter en daardoor makkelijker om een centrale vraag van op te stellen.
Probeer op deze 3 aspecten te letten:
- Focus
- Maak de vraag specifiek
- Maak gebruik van vraagwoorden: Hoe…? Op welke manier..? Welke …? In hoeverre…?
- De inleiding en theorie van je scriptie
In je onderzoeksvoorstel ben je al begonnen met het schrijven van je inleiding en de opzet van de literatuur. Vergeet daarbij niet te vermelden waarom (relevantie) het belangrijk is om dit te onderzoek uit te voeren.
Probeer hierin niet alleen te vermelden wat je hebt gelezen, maar probeer echt relaties en verbanden te zien en een ‘’verhaal’’ te vertellen met ondersteunde argumenten en bewijzen.
Het is soms best lastig om artikelen en andere publicaties te vinden die voor jouw scriptie van belang zijn.
- Tip: kijk eens in de literatuurlijst van een interessant artikel voor artikelen die hieraan verwant zijn. Hou verder alle zoekwoorden goed bij en kijk goed in artikelen welke termen zij gebruiken (en voeg dit toe aan je zoekwoorden, combineer ze en denk na over synoniemen).
Het praktijkonderzoek
Start hier pas mee wanneer je jouw literatuuronderzoek hebt afgerond. Zorg ervoor dat je eerst een overzicht hebt van de mogelijke onderzoeksmethoden die bij jouw onderwerp passen en kies vervolgens de meest geschikte methode uit. Verantwoord duidelijk waarom je hiervoor hebt gekozen in de Methoden, let hierbij op:
- Geef aan waarom je voor kwalitatief of kwantitatief onderzoek hebt gekozen en geef meer informatie over de specifieke onderzoeksmethode vorm (bijv. diepte-interviews met…)
- Vermeld het aantal respondenten, bij kwantitatief onderzoek is dit te berekenen op basis van de populatie, bij kwalitatief onderzoek theoretisch.
- Verantwoord de betrouwbaarheid en validiteit
- De selectie van de respondenten en of er sprake was van anonimiteit
- De representativiteit van de steekproef
- Denk goed na over het opstellen van goede enquête- en interviewvragen
- Wat was de respons? Hoe heb je geprobeerd dit te verhogen?
- De analyses
Het schrijven en de afronding
Deze fase wordt door veel studenten als lastig ervaren, vaak zit het wel in je hoofd maar is het lastig om het ook goed geformuleerd op papier te krijgen. Zorg er allereerst voor dat je de tijd en ruimte (ongestoord!) hebt om eraan te werken, want schrijven is denkwerk. Start met het schrijven van een alinea en ga dit vervolgens uitbouwen tot een paragraaf. Het is niet erg als het niet gelijk goed op papier hebt gezet, als er maar iets op papier komt.
Heb je moeite met het schrijven van een goed en opbouwend stukje? Probeer dan eerst eens je onderwerp onder te verdelen in deelonderwerpen, en verdeel vervolgens die deelonderwerpen ook weer onder in subonderwerpen. Maak dus die mind-map (visueel) of maak een helder schrijfplan waarin je tot op alineaniveau beschrijft wat je in elke paragraaf gaat beschrijven.
- Stel jezelf bij elke alinea en zin of wat je schrijft ook echt relevant is voor de lezer. Draagt dit bij aan wat ik wil vertellen? Stelregel: langer is niet altijd beter. Laat ook eens een studiegenoot je stuk doorlezen.
- In de discussie kun je beginnen met een korte samenvatting waarin je de belangrijkste resultaten beschrijft, waarna je hier dieper op ingaat. Tevens bespreek je de beperkingen, of de verwachtingen (hypotheses) zijn uitgekomen of niet (en de mogelijke oorzaken daarvan). Je probeert dus echt te interpreteren en verklaren (wordt het bevestigd, zijn er alternatieve verklaringen voor de resultaten etc.). Je kijkt hierin kritisch naar het uitgevoerde onderzoek en probeert nieuwe inzichten te bespreken, maar ook de beperkingen.
Bovenstaande tips zijn natuurlijk nog wat algemeen. Zoek je specifieke hulp bij je onderzoeksvoorstel, scriptie of de data-analyse? Of heb je last van uitstelgedrag/ faalangst? Topscriptie heeft voor jou de ideale oplossing! Topscriptie heeft voor jou de ideale oplossing! Als lid van Olof ontvang je bovendien 10 procent korting op een pakket scriptiehulp. De kortingscode is op te vragen via vp@olof.nl