Studenten en inboedelverzekering: waarom belangrijk?
Een inboedelverzekering is in een studentenhuis geen overbodige luxe. Een studentenwoning is namelijk een perfect doelwit voor dieven met al die televisies, laptops en telefoons die er liggen. En terwijl jij de vuile was in het weekend bij je ouders dropten het studentenhuis leeg is, is het een eitje om de woning ongemerkt binnen te dringen. Dan is het fijn om te weten dat de kostbare spullen die er liggen, wel zijn verzekerd.
Het belang van een inboedelverzekering
Je denkt misschien dat je weinig van waarde hebt op je kleine studentenkamer en dat een inboedelverzekering overdreven is. Maar (merk)kleding, sieraden, muziekinstrumenten, televisies, computers, camera’s en andere elektronica kunnen bij elkaar duizenden euro’s waard zijn. Die items wil je dus wel degelijk verzekeren tegen schade of diefstal. Maar er zijn meer gevaren. Jij of je huisgenoot die een biertje laat vallen over een laptop, een telefoon die na een feestje in het toilet is beland, die oorbellen die je hebt geërfd van je oma die na een avondje stappen zijn verdwenen. Allemaal redenen om een goede verzekering af te sluiten.
De inboedelverzekering: wat is gedekt?
Er zijn drie dekkingen bij inboedelverzekeringen:
- Uitgebreid: hierbij is onder andere schade door brand en storm, waterschade, rook- en roetschade, diefstal/inbraak en vandalisme gedekt.
- Extra uitgebreid: hier is bijvoorbeeld ook schade gedekt door neerslag waarbij er water naar binnen stroomt en schade aan de inhoud van een koelkast of vriezer bij stroomuitval.
- Allrisk: alle bovengenoemde schade plus elke vorm van schade door van buiten komend onheil.
Als student heb je wellicht voldoende aan een uitgebreide dekking. Informeer ook bij de verhuurder van de studentenhuis of die niet toevallig al een inboedelverzekering voor de gehele woning heeft afgesloten. Verder bieden veel verzekeraars speciale inboedelverzekeringen voor studenten aan.
Inboedelwaarde bepalen
Sluit je een inboedelverzekering af, dan moet je de inboedelwaarde globaal kunnen inschatten. Dit kun je doen op basis van een eigen schatting, maar je kunt ook nagaan of de verzekeraar gebruikmaakt van de zogenoemde inboedelwaardemeter; een vragenlijst waarmee de waarde kan worden vastgesteld.
Uitkering bij schade
Wat wordt uitgekeerd in geval van schade of diefstal is per verzekeraar verschillend. Bij inbraak moeten er sporen zijn van braak. Is een huisgenoot vergeten de deur achter zich dicht te trekken en kon een dief daardoor binnen komen? Dan is niet zeker dat gestolen goederen ook worden vergoed. Zorg er wel voor dat je altijd aangifte doet want hier zal de verzekeraar om vragen. In het algemeen is de inboedel verzekerd tegen de nieuwwaarde, maar dat is geen garantie dat je dit bedrag ook krijgt uitgekeerd. Verzekeraars kunnen er ook voor kiezen een leeftijdsgrens te hanteren waarbij de nieuwwaarde alleen wordt vergoed bij spullen van minder dan 5 jaar oud en anders de dagwaarde wordt uitgekeerd. Het kan ook zijn dat een item nog gerepareerd kan worden. In dat geval zal de verzekeraar alleen deze reparatiekosten vergoeden.
Alternatieven/aanvullingen op inboedelverzekeringen
Wil je bepaalde kostbaarheden als sieraden, camera’s en elektronica extra verzekeren? Vul de inboedelverzekering dan aan met een kostbaarhedenverzekering. Die dekt schade namelijk overal ter wereld. Je kunt ook kiezen voor een buitenshuisverzekering. Wel zit hier meestal een maximale vergoeding op. Een alternatief voor dit soort uitbreidingen is een losse laptopverzekering. Die dekt schade overal ter wereld en vaak wordt de gehele aankoopwaarde vergoed.