Betaalbaar autorijden voor studenten
Als student is autorijden niet vanzelfsprekend, of althans… het bezitten van een auto in elk geval niet. Een auto bezitten is een behoorlijke kostenpost en als student is je budget nu eenmaal beperkt. Kun je de auto wel aanschaffen, dan heb je misschien geen financiële ruimte voor extra kosten zoals voor de benzine, de premie van de autoverzekering en de wegenbelasting. Laat staan dat je zelf een auto aan kunt schaffen. Toch zijn er alternatieven waardoor je ook als student met weinig financiële speling wel degelijk auto kunt rijden.
StudentCar
StudentCar is een initiatief van studenten voor studenten. Daarom vind je deze (deel)auto’s momenteel vooral in studentensteden. Je betaalt 25 euro om je te registreren en kunt vervolgens via je persoonlijke account op een mobiele app een auto reserveren. Daarbij betaal je een borg van minimaal 100 euro. Dit bedrag wordt verrekend met de kosten die je maakt voor het autorijden. Je betaalt alleen voor de tijd dat je de auto hebt gereserveerd en het aantal gereden kilometers. Verder betaal je 0,25 eurocent per kilometer voor de aanvullende kosten zoals de autoverzekering en eventuele onderhoudskosten.
Deelauto
StudentCar is een vorm van carsharing oftewel autodelen. Dit initiatief is echter nog lang niet overal te vinden. Gelukkig zijn er tal van andere aanbieders van deelauto’s in Nederland. Daarbij wordt het onderscheid gemaakt tussen organisaties met een wagenpark en particulieren die hun eigen auto beschikbaar stellen als deelauto. Bekende organisaties zijn MyWheels, Greenwheels en ConnectCar. Je betaalt voor het aantal kilometers dat je hebt gereden en de tijd dat je de auto in bezit had. MyWheels biedt ook de optie om via een particulier een auto te huren, net als SnappCar. In dit geval bepaalt de eigenaar van de auto de prijs en vindt de overdracht van de sleutel plaats tussen de verhuurder van de auto en de huurder. Samen maak je afspraken over de prijs en het benzineverbruik.
Auto leasen
Een alternatief voor een auto huren is een auto leasen. In dit geval heb je niet slechts een paar uur de beschikking tot een auto maar zo lang de overeenkomst loopt. Dit is tussen de 12 en 60 maanden. Je betaalt voor private lease een vast bedrag per maand. In dit bedrag zitten ook de autoverzekering, de wegenbelasting en kosten voor onderhoud en reparatie verwerkt. Zelf betaal je voor de benzine, een eigen risico wanneer je schade rijdt en eventuele verkeersboetes. Verder vindt aan het eind van de leaseperiode een verrekening plaats voor het aantal kilometers dat je hebt gereden en eventuele bijzondere schade aan de auto. Het voordeel van een auto leasen is dat je al een klein model leaset tegen een laag vast maandbedrag waar de belangrijkste kosten van autorijden al zijn inbegrepen.
Schaf met medestudenten een auto aan
Jij bent natuurlijk niet de enige student met een rijbewijs die liever een auto tot zijn beschikking heeft in plaats van elke dag de fiets te pakken of in een drukke trein te moeten zitten. Daarom kun je overwegen om met een aantal bewoners in jouw studentenhuis samen een auto aan te schaffen. Dan deel je het aanschafbedrag en de kosten om in de auto te kunnen rijden. Wel is het belangrijk dat je goede afspraken maakt over het gebruik van de auto, denk aan een rooster en het betalen van benzinekosten. En wie wordt de hoofdbestuurder en de verzekeringsnemer? Deze persoon loopt een risico, aangezien deze verantwoordelijk is voor schade die anderen rijden. Om deze reden kunnen jullie afspreken dat andere bestuurders de auto verzekeren met Gappie; de app waarmee je een autoverzekering per uur kunt afsluiten.
Bespaar op andere vaste lasten
Wil je per se een eigen auto en wil je deze ook niet delen met anderen? Spaar dan voor de wagen en bespaar op andere vaste lasten om de aanschaf en de bijkomende vaste kosten te kunnen betalen.